2011. január 21., péntek

Bern és a Svájci Magyar Konzulátus

Bernben található a svájci magyar nagykövetség (Muristrasse 31) és a konzuli hivatal is (Eigerplatz 5). A Svájcban élőknek nem árt tudniuk, ittlétük során valószínűleg lesz olyan ügy, ami miatt fel kell keresniük személyesen (útlevél, hitelesítés, diplomáciai hitelesítés, házasság, válás, születés, halál, egyéb ügyintézés).

A forgalmas pályaudvartól tömegközelekedéssel legegyszerűbben a 3-as villamossal lehet eljutni a konzuli osztályra, csupán 4 megálló, Weissenbühl irányba.  Az óvárostól távolabb, sőt attól ellentétes irányban, egy 12 emeletes toronyház 11. emeletén, közvetlenül a chilei konzulátus alatt található. Pont előtte áll meg a villamos, csak át kell menni az út bal oldalára. Buszok is járnak arrafelé, a közelben áll meg a 10-as, 28-as és a 334-es busz (ezekről nincs személyes tapasztalatom).

A villamost nem is volt olyan könnyű megtalálnom, 3 embert is meg kellett kérdeznem, mire egy 4. meghallotta, hogy mit keresek és segítségemre sietett (egész sok embert sikerült mozgósítanom, kis munkacsoport alakult a probléma megoldására). Az okozta a tanácstalanságot, hogy Bernben is változtatták a járatokat januárban, így van pl. olyan, amit megszüntettek - ahogy az egyik kedves segítőtől megtudtam. Aki nem járatos Bernben, annak először a pályaudvar megfelelő kijáratát kell megtalálnia, tulajdonképpen az óváros irányába vezetőt (Bahnhofplatz). Ha az utcára kilépve lát egy nagy, a villamosok sínén átívelő plexitetőt (fantázianeve baldachin), akkor jó irányban jár. Ez alatt át kell menni (itt is áthalad sok villamosvonal, de egyik sem az, amelyiket keresünk), és a Loeb áruház másik oldalán található magányos megállóba kell továbbsétálni.

Fotó innen

 A konzulátuson is rendkívül kedvesek voltak az ott dolgozók, kicsit szégyenkezve mondom, mintha nem is magyarok lennének. Otthon egy hivatalban sem találkoztam még ilyen kedves, segítőkész emberekkel. A konzuli osztály egyébként tulajdonképpen egy lakásban méretű helyen van, összesen kb. egy előtérből és 2 szobából áll, a munkatársak pedig egy üvegablakkal elzárt szobából szolgálják ki az itt megfordulókat. Mosdó nincs. Ha valaki megkérdezi, hogy ilyen irányú szükséglet esetén mi a teendő, az 1. emeleti étterembe küldik le...

A nagykövetségen még nem jártam, személyes információm nincs róla.

Van azonban Facebook oldaluk, ahol Magyarországgal kapcsolatos és a svájci-magyar kapcsolatokról szóló német és magyar nyelvű írásokra számíthatunk.

14 megjegyzés:

 1. Szia!
  Van egy kérvény is, amivel kérheted, hogy bár nincs munkaviszonyod, intézhesd itt a dolgokat. Ezt nem mondták???

  VálaszTörlés
 2. Köszi, a segítő szándékot! Mondták, hogy írjak egy kérvényt, és bizakodjak, hogy otthon majd elfogadják...

  VálaszTörlés
 3. Ember küzdj, és bízva bízzál! Pingpongozz, hogy el ne hízzál! :)

  VálaszTörlés
 4. Szia Szilvia!
  Badenben is van ám utcai sakk-készlet, bár nem tudom, hogy mennyire nagyok a bábuk a berni óriásokhoz képest :) Theaterplatz-on :)
  Mi is itt, egyébként...

  VálaszTörlés
 5. Valaki nem tudna segíteni abban, hogy gyermek-e útlevéléhez intézett már Bernben szülői aláírást?

  VálaszTörlés
 6. én sajnos nem tudom, de ha felhívod a konzulátust, ők nagyon segítőkészek.

  VálaszTörlés
 7. Valaki nem tudna segíteni abban,hová fordulhatok ha hivatalos munkaszerződésem van és nem kapom meg a pénzem?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnos nem tudom, de van a FB-on egy Svájcban Élő Magyarok csoport (MON Svájc), ott mindenre szokott válasz érkezni, még arra is, hol lehet Svájcban kürtőskalácsot kapni ... Sok sikert és remélem, mielőbb hozzájutsz a pénzedhez!

   Törlés
 8. Hello mindenki, fontos lenne megtudnom, hogy magyar àllampolgàrnak milyen intézkedésekre van szüksége, ha van kilàtàsban munka ahoz, hogy az 5 éves munkavàllalàsi pairokhoz jutahsson? Mit fed igazàbòl az ABMELDEBESTETIGUNG szò a svàjci törvények szerint...? S.O.S. ha valaki tud valami konkrétat. Köszi

  VálaszTörlés
 9. Szia! A Svájcban Élő Magyarok Baráti Társasága Facebook csoportban mindig van valaki, aki tud az ilyesfajta kérdésekre válaszolni, kukkants be oda! Sok sikert!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. semmi reakció ott :( még csak nem is lehet oda írni :(

   Törlés
 10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 11. Sziasztok! érdeklődni szeretnék,hogy Svájcban a 90 napos munkavállalási engedélyért mennyit kell fizetni hetente ? létezik,hogy minden héten adózni kell 200 frankot?? Sürgős lenne ?

  VálaszTörlés